Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

ΚΡΙΤΑΜΟ.ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΜΕΝΟ ΣΑΛΑΤΙΚΟ KAI ΤΟΥΡΣΙ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Στις 7-11-2015 έκανα μια μονοήμερη εκδρομή  στην Καρδαμύλη-Στούπα, της Μεσσηνιακής Μάνης. Κοντά στην παραλία της Καρδαμύλης φωτογράφισα το κρίταμο  μάζεψα και σπόρους για να βεβαιωθώ αν μπορεί να προσαρμοστεί και σε χερσαίο περιβάλλον, μακριά από τη θάλασσα. Θα το δείξει η φετινή χρονιά, μετά τη σπορά..
Πηγαίνοντας σε τοπική ταβέρνα τον ρώτησα  αν έχει τουρσί από κρίταμο ή αν το χρησιμοποιεί στις σαλάτες του καλοκαιριού σε Έλληνες και ξένους. Μου απάντησε αρνητικά, παρότι ήταν και γνώστης γιατί  έχει τελειώσει τη γεωπονική σχολή Αθηνών.Του είπα εδώ η Καρδαμύλη είναι γεμάτη από κρίταμο  και με φυσικό αλάτι από τις μικρές αλυκές που παράγουν,μέσα  σε ωραία βάζα μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά με το φυτό αυτό.
Φέτος το καλοκαίρι μου έφερε κρίταμο μια γνωστή φίλου από το Βραχάτι Κορινθίας, το έκανα τουρσί και όλο το καλοκαίρι, το χρησιμοποιούσα στις διάφορες σαλάτες ή και σκέτο.  Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των προϊόντων που παράγει η μάννα γη και  με καινοτόμες δράσεις -έρευνα αγοράς,προβολή των ιδιοτήτων το φυτού, να πείσουμε ότι το κρίταμο είναι ένα φυτό φάρμακο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό, το οποίο παράγει απλόχερα  και δωρεάν το σούπερ μάρκετ που λέγεται ΦΥΣΗ και να το χρησιμοποιεί στην διατροφή του, η οποία μπορεί να διαρκεί όλο το χρόνο ,όταν είναι τουρσί.Είναι βιολογικό, οικολογικό, γιατί φυτρώνει μόνο του και δεν χρειάζεται  έξοδα καλλιέργειας, λιπάσματα,φυτοφάρμακα, ορμόνες,που απαιτούν άλλα καλλιεργήσιμα είδη, όπως και η φραγκοσυκιά με τις αντιδιαβητικές της ιδιότητες.
Επιστρέφοντας το απόγευμα στο χωριό μου συναντήσαμε μια γιαγιά στην Καρδαμύλη που είχε σε σακούλες αλάτι δικής της παραγωγής ,αγοράσαμε εξασφαλίζοντας τη χρονιά μας αποφεύγοντας έτσι το επεξεργασμένο αλάτι του εμπορίου.
Το  Κρίταμο, η  Crithmum maritimum , είναι το μοναδικό είδος του γένους  Crithmum . 
Το  αλόφυτο εδώδιμο αυτό άγριο φυτό είναι πολυετές,  που φυτρώνει σε βραχώδεις παραθαλάσσιους τόπους  και ακτές.  Τα άνθη του βοτάνου είναι κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες.  Έχει  φύλλα  σαν της γλιστρίδας,  πιο επιμήκη με αλμυρή γεύση.
Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον». Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα.
Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης βλαστοί και άνθη τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες.
Στη φαρμακευτική χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στην κοσμετολογία. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο.
Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Αλιμπέρτη στο βιβλίο του «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης» το αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό. Mε το κρίταμο κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.

ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΓΗ.
ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΓΗ.

ΤΟ ΚΡΙΤΑΜΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΙΝΕΙ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ Η ΜΑΝΑ ΓΗ.
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΡΙΤΑΜΟΥ  ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ
ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΤΟΥ ΚΡΙΤΑΜΟΥ  ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ 
Η ΣΑΛΑΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΡΙΤΑΜΟ
 ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ
 ΤΟ ΣΑΠΟΝΩΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ
 Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ
 Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΟΥΠΑΣ
 ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΑΣΤΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΕΤΡΙΝΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: